Aziatikozidas

INCI PAVADINIMAS: Aziatikozidas

Asiatikozidas yra vienas pagrindinių triterpeninių saponinų (dažnai vadinamų „centelozidais“), natūraliai randamų Centella asiatica – dermatologijoje ir šiuolaikinėje odos priežiūroje naudojamame augale, vertinamame dėl odos barjerą palaikančių ir raminamųjų savybių. Formulėje asiatikozidas nėra šveitiklis ir „nenualina“ odos. Jo vertė labiau prilygsta biologiškai aktyviai odą puoselėjančiai medžiagai: veikdamas sudirgimo procesus ir palaikydamas odos atkūrimo procesus, jis padeda įtemptai odai tapti atsparesnei.

Odos sudirgimą ir matomą paraudimą dažnai lemia pažeistas barjeras ir pernelyg aktyvi uždegiminė reakcija. Iš Centella gaunami triterpenai, įskaitant asiatikozidą, naudojami todėl, kad gali padėti sumažinti šio „reaktyvumo ciklo“ požymius ir pojūčius. Mažmenininkų pateikiamoje informacijoje apie sudedamąsias dalis asiatikozidas paprastai apibūdinamas kaip raminamoji ir antioksidacinė medžiaga, o toks apibūdinimas atitinka jo praktinį poveikį: jis dažniausiai derinamas su barjeriniais lipidais (keramidais, cholesteroliu, riebalų rūgštimis), drėgmę pritraukiančiomis medžiagomis (glicerinu, hialurono rūgštimi) ir švelniomis paraudimą mažinančiomis veikliosiomis medžiagomis (niacinamidu, pantenoliu), kad suteiktų komforto ir kartu pagerintų odos gebėjimą toleruoti kitus priežiūros etapus.

Kita priežastis, dėl kurios asiatikozidas naudojamas aukščiausios kokybės formulėse, yra jo sąsaja su odos atsigavimu ir sveikiau atrodančia tekstūra. Centella ekstraktai nuo seno naudojami vietiškai žaizdų gijimo tradicijose, o triterpenų frakcija dažnai įvardijama kaip biologiškai aktyvus „branduolys“. Laboratorinėje ir klinikinėje aplinkoje centelozidai tiriami dėl gebėjimo palaikyti fibroblastų aktyvumą ir tarpląstelinę matricą – procesus, svarbius odai susigrąžinant lygesnį, tolygesnį paviršių po sudirgimo, odos netobulumų ar aplinkos poveikio sukelto streso. Kosmetikoje tai reiškia glotnesnį pojūtį ir didesnį komfortą, o ne stulbinamą pokytį per vieną naktį.

Asiatikozidas taip pat naudojamas todėl, kad tinka jautriai odai skirtiems produktams. Kitaip nei daug veiksmingų veikliųjų medžiagų, kurias reikia pradėti naudoti palaipsniui (stiprios rūgštys, didelės retinoidų dozės), raminamieji triterpenai paprastai skirti nuolatiniam naudojimui, įskaitant laikotarpius, kai odos būklė yra suprastėjusi. Todėl asiatikozido ir giminingų junginių galima rasti „cica“ drėkinamuosiuose, po procedūrų naudojamuose odą palaikančiuose produktuose ir paraudimą mažinančiose priežiūros rutinose. Tikslas – sumažinti dilgčiojimą ir padėti odai išlaikyti drėgmę, kol jos būklė normalizuojasi.

Priežiūros rutinoje asiatikozidas veiksmingiausias, kai formulė padeda atkurti odos barjerą. Ieškokite jo produktuose, kuriuose taip pat yra vandenį pritraukiančių drėkiklių ir okliuzinių bei minkštinamųjų medžiagų, nes sudrėkinta oda su nepažeista lipidine matrica geriau vykdo natūralius šerpetojimo ir atkūrimo ciklus. Jei oda pleiskanoja arba ją tempia, asiatikozidas paprastai maloniau veikia kremo ar kreminio serumo tekstūroje nei vien skystame tonike. Jei pagrindinė problema yra dėl pigmentacijos atsiradęs netolygus atspalvis, asiatikozidą geriausia vertinti kaip toleravimą gerinančią medžiagą, padedančią nuosekliai naudoti skaistinamąsias veikliąsias medžiagas, o ne kaip pagrindinį pigmentacijos slopiklį.

Taip pat verta suprasti, kas asiatikozidas nėra. Tai nėra tas pats, kas „Centella asiatica ekstraktas“ (kurio savybės gali labai skirtis priklausomai nuo ekstrahavimo metodo ir standartizavimo), ir jis skiriasi nuo madekasozido, azijinės rūgšties bei madekasinės rūgšties, nors visi jie yra giminingi Centella triterpenai. Aukščiausios kokybės prekių ženklai kartais konkrečiai nurodo asiatikozidą, kad pabrėžtų tikslingesnę triterpenų sudėtį. Vis dėlto sudedamųjų dalių sąrašuose procentinė dalis nurodoma retai, o veiksmingumas priklauso nuo koncentracijos, formulės sudėties ir stabilumo.

Kadangi asiatikozidas paprastai yra švelnus, dauguma žmonių jį toleruoja gerai. Pagrindinė rizika kyla ne dėl pačios molekulės, o dėl visos formulės: kvapikliais papildyti „cica“ produktai, eteriniai aliejai ar didelis augalinių ekstraktų kiekis vis tiek gali dirginti reaktyvią odą. Jei esate linkę į alergijas, verta atlikti odos lopo mėginį, ypač jei produkte yra kelių augalinės kilmės sudedamųjų dalių. Labai pažeistai odai rinkitės paprastos sudėties formules be kvapiklių ir ant jų tepkite neutralų drėkinamąjį kremą.

Formulėse asiatikozidas paprastai naudojamas emulsijose ar geliuose nedidelėmis, odai tinkamomis koncentracijomis. Jo veikimas nepriklauso nuo pH taip, kaip AHA ir BHA rūgščių, todėl jį galima naudoti ryte arba vakare, jis gerai dera su apsaugos nuo saulės priemonėmis ir makiažu. Daugelis žmonių pradeda jį naudoti įtraukdami stipresnes veikliąsias medžiagas: kartu su retinoidu naudojamas raminamasis, odos barjerą palaikantis serumas gali sumažinti sausumą ir padėti laikytis naudojimo grafiko. Šis „nuoseklaus naudojimo poveikis“ yra svarbus: nuoseklus pagrindinės priežiūros rutinos (prausiklio, drėkinamojo kremo, apsaugos nuo saulės priemonės ir kelių tikslinių veikliųjų medžiagų) laikymasis paprastai pranoksta pavienius intensyvaus poveikio procedūrų laikotarpius.

Centella triterpenai taip pat aptariami oksidacinio streso kontekste. Kasdieniai veiksniai – UV spindulių poveikis, tarša, trintis ir drėgmės trūkumas – sukuria reaktyviąsias deguonies formas, kurios gali sustiprinti paraudimą ir sulėtinti atsigavimą. Antioksidantų paskirtis formulėje – ne tik skaistinti, bet ir slopinti odos reakciją į stresą, kad barjeras galėtų atlikti savo funkciją. Asiatikozidas dažnai priskiriamas šiai antioksidantų ir raminamųjų medžiagų grupei, todėl raminamuosiuose skaistinamuosiuose serumuose jis derinamas su klasikiniais antioksidantais, tokiais kaip vitaminas E, žalioji arbata ar stabilizuoti vitamino C dariniai.

Jei jūsų oda linkusi į netobulumus, asiatikozidas yra naudinga pagalbinė medžiaga. Bėrimus dažnai lydi uždegimo, dėl pernelyg dažno prausimo pažeisto barjero ir po bėrimų liekančio sudirgimo ciklas. Tokia „cica“ sudedamoji dalis kaip asiatikozidas gali padėti išlaikyti odos komfortą naudojant patikrintas veikliąsias medžiagas nuo aknės (salicilo rūgštį, benzoilo peroksidą, adapaleną). Jis šių medžiagų nepakeis, tačiau gali sumažinti norą spaudyti odos netobulumus, pernelyg dažnai šveisti odą ar nenaudoti drėkinamojo kremo – šie įpročiai ilgainiui pablogina porų išvaizdą ir tekstūros tolygumą.

Kalbant apie po bėrimų likusias dėmes ir netolygią tekstūrą, asiatikozidą vertinkite kaip medžiagą, gerinančią sąlygas odai atsinaujinti. Pakankamai sudrėkinta ir mažiau uždegimo paveikta oda paprastai gyja suformuodama lygesnį paviršių ir įgauna ramesnį bendrą atspalvį. Todėl kai kuriose odos atkūrimo po aknės rutinose švelnus šveitiklis kelis vakarus per savaitę derinamas su kasdieniu odos barjero palaikymu. Jei naudojate rūgštis, jų poveikį sušvelninkite drėkinamuoju kremu, vienu metu nenaudokite pernelyg daug šveitiklių ir apsaugokite rezultatus kasdien naudodami plataus spektro SPF.

Esant reaktyvioms odos būklėms (pavyzdžiui, kai oda lengvai parausta arba po prausimo juntamas karštis), svarbiausi priežiūros sprendimai dažnai yra „atsisakymai“: mažiau etapų, mažiau kvapiklių ir mažiau galimų dirgiklių. Produktai su asiatikozidu dažnai kuriami laikantis šios minimalistinės filosofijos, tačiau visada perskaitykite visą sudedamųjų dalių sąrašą. Aukštos kokybės formulė be kvapiklių, kurioje yra asiatikozido, glicerino ir barjerinių lipidų, gali tapti puikia kasdienės priežiūros priemone. Gausiai parfumuotas augalinių medžiagų kokteilis su ta pačia pagrindine sudedamąja dalimi toks gali ir nebūti.

Apibendrinant, asiatikozidą geriausia vertinti kaip itin elegantišką raminamąją ir odos atsigavimą palaikančią sudedamąją dalį. Jis ypač vertingas, kai oda yra įjautrinta, kai sluoksniuojate aktyvesnes priežiūros priemones arba norite rutinos, kuri suteiktų daugiau komforto bei atsparumo siekiant ilgalaikių tikslų, tokių kaip glotnesnė tekstūra ir ramesnė, tolygesnė išvaizda.

Galiausiai asiatikozidas tinka prabangiai odos priežiūrai, kai prekių ženklas investuoja į elegantiškas tekstūras ir palaikančius derinius. Jis išsiskiria kaip „aktyvioji medžiaga odos komfortui“: padeda nuraminti matomus streso požymius, palaiko atsparesnį barjerą ir leidžia odai lengviau nuosekliai toleruoti likusias priežiūros priemones – dažnai tai ir yra tikroji ilgalaikių rezultatų paslaptis.

Aziatikozidas nauda:

  • Ramina matomą paraudimą ir diskomfortą
  • Padeda atkurti odos barjerą
  • Suteikia antioksidacinę apsaugą nuo kasdienių neigiamų veiksnių
  • Padeda odai tapti glotnesnei ir mažiau reaktyviai
  • Gerina aktyviųjų priemonių toleravimą

Aziatikozidas geriausiai tinka:

  • Jautri arba reaktyvi oda
  • Į paraudimą linkusi oda
  • Odos priežiūra po bėrimų
  • Oro sąlygų, trinties arba pernelyg intensyvaus šveitimo paveikta oda
  • Papildoma priežiūra naudojant retinoidus arba šveitiklius

Susieta su:

  • Aziatikozidas
  • Centelės triterpenas
  • Centelozidas
  • Gotu kolos triterpenas

Įspėjimai:

Paprastai gerai toleruojama, tačiau svarbi visa formulė: kvapiosios medžiagos ar sudėtingi augalinių medžiagų mišiniai vis tiek gali dirginti reaktyvią odą.

Jei esate linkę į alergiją arba naudojate ant pažeistos odos, atlikite odos lopo bandymą, o atsiradus sausumui naudokite kartu su drėkinamąja priemone.

Prisijunkite prie LUXX Insider

Nemokamas pirmojo užsakymo pristatymas + 200 LUXX taškų. Pirmieji sužinokite apie kainų sumažėjimus, papildytas atsargas ir naujienas. Sužinoti daugiau